Infotalk

Influensan spåras med tematiska kartor

SLL följer influensan i realtid med SAS tematiska kartor

09 maj Erik Liljeblad

Nu stärker Stockholms Läns Landsting analysen med hierarkiska och tematiska kartor i SAS Visual Analytics.

Kartor gör det mycket enklare för användarna att upptäcka geografiska samband. Man kan jämföra med demografiska data, se samband och avvikelser, och hitta insikter som är lätta att ta vidare till åtgärd. Landstinget kan nu se skillnader i lokala hälsodata, hela vägen ned till enskilda husläkarmottagningar. Värdet blev tydligt i arbetet med att förebygga effekterna av den årliga influensan. I år har SLL gjort dagliga körningar och kunnat följa influensan i realtid. Maria-Pia Hergens, Epidemiolog på SLL berättar:

"Rent praktiskt så kan vi se mycket tidigare hur effektivt årets vaccin är, och då kan vi ge bättre råd till läkarna. De kan t ex behöva använda antivirala medel för att förebygga ifall vaccinet inte har så god effekt. Fungerar vaccinet bra så kan vi jobba mer med att få människor att vaccinera sig. Vi ser flera möjligheter att jobba vidare med det här."

Värdet har visat sig vara stort, och vi vill dela några erfarenheter från arbetet. Att arbeta med GPS-koordinater i kartorna är lätt, men att komma igång med områden har mer av en tröskel då områden på lägre nivå än län kräver att man modifierar standardinstallationen och läser in s k shapefiler med regioner. När vi på Infotrek gjort detta så har områdesdata också hämtats från flera källor, både öppna databaser och i det här fallet, SLLs egna data.
tematiska kartor detalj
Att kunna ”drilla” ned hela vägen från län och kommun, till stadsdelar och till och med enskilda verksamheter öppnar den fulla potentialen i Visual Analytics. Informationen blir lättare att ta till sig för de som har begränsade analyskunskaper, vilket gör det lättare att väcka engagemang i verksamheten. Maria-Pia Hergens:

"Jag jobbar som tidigare, men jag har mer kunskap och mycket större möjligheter. Jag kan zooma in på det som verkar intressant. SAS är kul att jobba med och det visuella är väldigt pedagogiskt. Det är roligt att kunna visa kartorna även för de som kanske inte förstår vad som ligger bakom. Vi har talat om möjligheten att göra det till en publik sida där allmänheten kan följa influensan. Då behöver vi göra det ännu enklare visuellt och begränsa delar av informationen."

Kort sagt: Har du inte provat områdeskartor i SAS Visual Analytics så gör det! Det kan vara tidskrävande första gången, men de lösningar du skapar kan ge stor affärsnytta och är lätta att återanvända.

Finns inga kommentarer för detta inlägg

Lämna en kommentar
  •  

    Send this to a friend